(English translation below)
“Non esiste un limite specifico alla quantità di zucchero che si può consumare evitando rischi per la salute umana”. È quanto afferma l’EFSA, l’Autorità per la sicurezza alimentare dell’UE con sede a Parma, in un parere preliminare presentato lo scorso 22 luglio. Il parere è frutto dell’analisi rigorosa di migliaia di pubblicazioni ed è attualmente oggetto di una consultazione pubblica aperta fino al 30 settembre ed è stato richiesto da cinque paesi scandinavi (Danimarca, Finlandia, Islanda, Norvegia e Svezia).

Obiettivi e contenuti del parere

Lo scopo del parere era aggiornare l’ultima valutazione dell’EFSA (risalente al 2010) sulla base dei risultati emersi nei recenti studi sul rapporto tra l’assunzione di zucchero e il rischio di sviluppare malattie metaboliche croniche quali diabete di tipo II, obesità, cardiovascolari, ma anche gotta e carie dentali. L’EFSA pur non escludendo la relazione di causa-effetto tra i due, ha risposto negativamente in merito alla possibilità di fissare un valore al di sotto del quale il consumo di zucchero può essere considerato sicuro.

Il lavoro accurato dell’Autorità, risultato in questa bozza di parere non ha l’obiettivo di fornire raccomandazioni né linee guida in materia a di salute pubblica (di competenza di autorità nazionali o internazionali) bensì una precisa e aggiornata valutazione fondata sulle ultime evidenze scientifiche, includendo un prospetto che descrive a livello europeo il consumo di zucchero nei diversi paesi e il contenuto di questo nelle diverse categorie di cibi. La consultazione in corso, a cui sono caldamente invitati a partecipare scienziati e professionisti del settore della nutrizione, ha ricevuto un’ottima accoglienza, soprattutto dai paesi che hanno richiesto il parere. Permetterà infatti di aggiungere ai dati finora vagliati quelli emersi da altri studi e ricerche, preziosi per finalizzare l’esame delle pubblicazioni di cui si stanno occupando gli esperti dell’EFSA ma anche per assistere gli Stati membri nell’aggiornamento delle linee guida nazionali nel settore alimentare. 

Non esistono regole valide per tutti

Quanti attendevano indicazioni quantitative precise sull’assunzione di zucchero per evitare problemi di salute e mantenersi sani forse saranno delusi. Probabilmente dovranno rassegnarsi all’idea che indicazioni valide erga omnes non verranno mai fornite, considerati i diversi fattori da considerare quando si tratta di effetti nocivi delle sostanze alimentari: età, sesso, stili di vita condizioni di salute generali (comprese eventuali patologie pregresse o ereditarie). Una cosa però è certa: evitando gli eccessi si possono  ragionevolmente prevenire e quindi ridurre i rischi potenziali alla salute. E concedersi, nel rispetto di altri fattori, e dei gusti personali, qualche cibo o bevanda dolce.

ENGLISH VERSION

Sugar intake and human health:
here EFSA‘S draft opinion

The EU Food Safety Authority (EFSA) had recently comment on sugar consumption in Europe. It concluded that no safety threshold can be established, but the link between the abuse of sweet substances and the possibility of incurring chronic diseases and other health problems cannot be denied

“There is no specific limit to the amount of sugar that can be consumed while avoiding risks to human health.” This is what EFSA, the EU Food Safety Authority based in Parma, affirms, in a preliminary opinion presented last 22 July. The opinion is the result of the rigorous analysis of thousands of publications and is currently the subject of a public consultation open until 30 September and has been requested by five Scandinavian countries (Denmark, Finland, Iceland, Norway, and Sweden).

What is the aim of the opinion?

The aim is to update the latest EFSA assessment (dating from 2010) based on the results of recent studies on the relationship between sugar intake and the risk of developing chronic metabolic diseases such as type 2 diabetes, obesity, cardiovascular, but also gout and dental caries. Although EFSA did not exclude the cause-and-effect relationship between the two but also confirmed that a value below which sugar consumption can be considered safe could not be set.

The attentive work of the Authority, resulting in the draft opinion, is not aimed at providing recommendations or guidelines on public health matters (within the competence of national or international authorities) but rather to give a precise and updated evaluation based on the latest scientific evidence, including a schema describing at European level the consumption of sugar in the different countries and the sugar content in the different categories of food. The ongoing consultation, in which scientists and nutrition professionals are warmly invited to participate, has received a very good reception, especially from countries that have requested the opinion. In fact, it will allow adding to the data examined so far those emerging from various studies and researches, which are valuable for finalizing the examination of the publications that EFSA experts are working on but also for assisting the Member States in updating national guidelines in the food industry.

There is no a “one fits all” rule

Those who expected quantitative indications to avoid health problems and stay healthy will perhaps be disappointed. They will probably have to resign themselves to the idea that a “one fits all” approach does not work, given the different factors to consider when it comes to the harmful effects of food substances: age, sex, lifestyle, general health conditions (including any previous medical issues).
However, one thing is certain: by avoiding excesses it is possible to reasonably prevent and therefore reduce the potential risks to health. And taking into account other factors, including personal tastes, it is also allowed to treat oneself with some sweet food and drinks.

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